Hampaiden valkaisu vastaanotolla
Hampaiden valkaisu on esteettinen käsittely, jolla pyritään vaalentamaan hammasluu luonnollista väriään vaaleammaksi tai palauttamaan menetetty vaaleus. Hammasluu voi olla luonnostaan kellertävää, mutta se voi myös tummua ja värjäytyä lukuisista elintapoihin liittyvistä tekijöistä johtuen. Hampaan rakenteesta johtuen sävy voi myös vaihdella ienrajan ja hampaan kärjen välillä ja eri hampaat voivat olla keskenään eri sävyisiä.
Tarkistuslista ennen valkaisua
- terveet hampaat ja ikenet
- hammaskivi ja pintavärjäytymät poistettu
- yli 18-vuotias
Ennen valkaisua tulisi varmistaa, että hampaat ja ikenet ovat terveet ja pintavärjäytymät sekä hammaskivi poistettu. Jos tarkastuksesta on kulunut yli vuosi aikaa, tai suussa on oireita, on syytä käydä hammaslääkärillä suun perustutkimuksessa. Muussa tapauksessa valkaisukonsultaatio suuhygienistillä riittää. Toimenpide tehoaa ainoastaan luonnonhampaisiin eikä sitä tehdä raskaana oleville, imettäville tai alle 18-vuotiaille.
Suuhygienisti voi poistaa pintavärjäytymät ja hammaskiven jauhepuhdistimella, ultraäänilaitteella ja kiillottaen. Tämä ei kuitenkaan poista hampaan sisälle pinttyneitä värikeskuksia eli kromoforeja. Tehokkain ja turvallisin aine hampaan sisäisten värjäytymien poistoon on vetyperoksidi. Vetyperoksidi imeytyy kiilteen ja hammasluun läpi muodostaen hajotessaan vapaita happi- ja perhydroksyyliradikaaleja. Muodostuneet radikaalit avaavat hampaaseen kertyneitä tummia hiilirenkaita ja muuttavat ne vaaleiksi ja värittömiksi ketjumolekyyleiksi. Vetyperoksidi toimii siis kuten tahranpoistaja ja käsittely on oikein tehtynä kivuton ja turvallinen.
Valkaisumenetelmät
- kemiallisesti aktivoituva valkaisugeeli
- laser, LED, UV, Halogen, plasmavalo- aktivoitu valkaisu
- sisäinen valkaisu (endovalkaisu)
Vastaanotolla käytettävät menetelmät perustuvat yleensä vahvaan (noin 30-40%:seen) vety- tai karbamidiperoksidiin. Vahvojen valkaisuaineiden käyttö vaatii erityisiä suojatoimenpiteitä ikenien, huulien ja suun limakalvojen osalta, eivätkä ne sovellu kotikäyttöön. EU:n kosmetiikka-asetus määrittää käytetyille valmisteille tiukat raamit ja valkaisua harkittaessa kannattaa kääntyä aina suun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.
Valkaisu voidaan menetelmästä riippuen tehdä valoaktivoinnilla tai ilman. Maksimaalisen aktivoinnin saavuttamiseksi valottimen käyttö on suotavaa, mutta tutkimusnäyttö on ristiriitaista. Pitkän aallonpituuden valoaktivoinnilla (laser) käsittelyaika on merkittävästi tavallisia LED, halogeeni tai UV-valottimia lyhempi. Lyhyt hoitoaika parantaa potilasturvallisuutta, tekee valkaisukokemuksesta miellyttävämmän ja vähentää tutkitusti toimenpiteeseen liittyvää vihlontaa.
Traumaperäisesti tummuneita, ei vitaaleja hampaita voidaan yrittää vaalentaa sisäisesti nk. endovalkaisulla. Toimenpiteen tekee hammaslääkäri. Tällaisten hampaiden sisäinenkään valkaisu ei aina riitä, jolloin on hyvä harkita estetiikan kuntouttamista esimerkiksi keraamisilla laminaateilla tai kruunuilla.
Valkaisun jälkeen
- vihlontaa saattaa ilmetä 1-2 vrk
- sävy tasoittuu noin 1-7 vrk
- vältä värjääviä ruokia ja juomia 4-48h
- täytteiden vaihto aikaisintaan 14 vrk kuluttua
- hyvä suuhygienia
- kotivalkaisu tai ylläpito vastaanotolla
Hampaiden valkaisun tulokset ovat aina yksilöllisiä, eikä tulosta pystytä etukäteen määrittämään. Lopputulokseen vaikuttavat mm. ikä, hampaiden lähtösävy, rakenne, kiilteen paksuus ja hampaan kosteustasapaino. Valkaisukäsittely aiheuttaa tilapäistä hampaan kuivumista, joka saattaa näyttäytyä ohimenevänä kirjavuutena ja kiillelaikkujen korostumisena (kts. White Spot-hoito). Vetyperoksidi jatkaa hajoamista hampaan sisällä vielä käsittelyn jälkeenkin ja kosteustasapainon palautuessa väri tasoittuu. Hajoamisprosessin ajan toimenpiteen jälkeinen hampaiden vihlominen on mahdollista.
Halutusta lopputuloksesta riippuen, tavoitteeseen pääseminen voi vaatia useita käsittelykertoja. Saavutetun värin säilyttäminen tarvitsee myös ylläpitoa. Vaikka valkaisu on turvallisesti toistettavissa useita kertoja, on arveltu että nk. saturaatiopisteen saavutettua vaalenemista ei enää tapahdu, vaan prosessi alkaa hajottamaan kiilteen omia proteiineja hiilidioksidiksi ja vedeksi. Liialliseen hampaiden valkaisuun liitetään myös hampaiden pysyvä kuivahtamisriski ja ”värisokeus”. Hyvä suuhygienia, sähköhammasharja ja tarkoin valittu tahnavalmiste auttavat ehkäisemään uusien tummentumien muodostumista. Vastaanotolla myytävät CE-merkityt kotivalkaisutuotteet ovat myös turvallinen ja edullinen tapa vaalentaa hampaita kotioloissa.